Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Slimme meter en zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen heeft geïnstalleerd en uw meterkast is uitgerust met een slimme meter dan is het aflezen en interpreteren van diverse telwerken soms lastiger dan bij traditionele draaischijfmeters.

Wat vaak voor verwarring zorgt is dat de meter saldeert en daarnaast ook een apart telewerk heeft waar terug geleverde energie op wordt bijgehouden. Wanneer u ook nog dag/nacht stroom afneemt kan het helemaal lastig worden met de slimme meter en zonnepanelen. Let wel op dat wanneer u een meter heeft met digitale uitlezing dat dit nog niet wil zeggen dat het ook een slimme meter is die geschikt is voor terug levering. In geval van twijfel dus altijd even navragen bij uw netbeheerder of uw meter geschikt is voor terug levering.

Heeft u op dit moment nog geen slimme meter en zonnepanelen dan is de kans toch groot dat u in de komende jaren een slimme meter krijgt van uw netbeheerder. De Rijksoverheid heeft namelijk besloten dat er vanaf 01 januari 2012 begonnen wordt met de invoering van slimme meters in de volgende gevallen:
– als de huidige meter aan vervanging toe is;
– bij nieuwbouw;
– bij grootschalige renovatie;
– op aanvraag van geïnteresseerde burgers

Binnen de Europese Unie is afgesproken dat in 2020 80% van de huishoudens een slimme energiemeter moet hebben. Wanneer u meer wilt weten over de slimme meter in het algemeen dan kunt u een boekje downloaden van het ministerie van Economische Zaken, landbouw en Innovatie. Het plaatsen van de nieuwe meter gebeurt overigens kosteloos en is meestal een kleine ingreep.

Aflezen van de slimme meter
Op de slimme meter is 1 display aanwezig, tevens zal er een knop op zitten waarmee gekozen kan worden tussen vier verschillende telwerken die doorgaans als volgt ingedeeld zijn:
– telwerk 1 verbruik laag tarief,
– telwerk 2 verbruik hoog tarief,
– telwerk 3 (heeft soms ander nummer): terug levering laag tarief,
-telwerk 4 (heeft soms ander nummer): terug levering hoog tarief.

Het is belangrijk om te weten hoe de slimme meter omgaat met terug levering. Hieronder wordt aan de hand van voorbeeldsituaties duidelijker wat de meter op welk telwerk doet (uitgaande van een situatie overdag):

Wanneer u alleen energie verbruikt en niet terug levert dan telt de meter dit op bij telwerk 2.
Wanneer u 0,75 kWh verbruikt en 0,25 kWh terug levert dan telt de meter 0,50 kWh op bij telwerk 2.
Wanneer u 0,75 kWh verbruikt en 0,75 kWh terug levert dan staat de meter “stil”
Wanneer u 0,75 kWh verbruikt en 1,00 kWh terug levert dan telt de meter niks op bij telwerk 2, maar wel 0,25 kWh bij telwerk 4.
Wanneer u tevens gebruik maakt van dag- en nachttarief (hoog/laag tarief) dan gelden bovengenoemde voorbeelden ook voor telwerk 1 en 3. U zult hier door de week niet of nauwelijks iets van merken op het terug levert telwerk omdat de telwerken alleen actief zijn tussen 23:00 uur en 7:00 uur en dan schijnt de zon niet of nauwelijks.
In de weekenden (vrijdagavond 23:00 uur tot maandagmorgen 7:00 uur) zal er uiteraard wel het nodige gesaldeerd worden op T1 en toegevoegd worden aan T3. Dit betekent dus ook dat wanneer we rekenen met een kWh prijs van € 0,23 voor het vaststellen van de terugverdientijd dat dit lastiger is wanneer er sprake is van dag- en nachttarief.

Slimme meter en zonnepanelen, de conclusie
U kunt op de slimme meter dus niet aflezen wat u in totaal heeft geproduceerd met uw zonnestroomsysteem. De meter saldeert direct en houdt op een apart telwerk de extra opgewekte energie bij. Wanneer u de meterstanden doorgeeft aan uw energiemaatschappij dan moet u dus ook twee standen doorgeven te weten T2 en T4. Uw energiemaatschappij zal zorgen voor de verrekening van de diverse telwerken en zo uw netto jaarverbruik vaststellen. Wanneer u ook dag- en nachtstroom heeft dan zult u uiteraard ook T1 en T3 door moeten geven aan uw energiemaatschappij. Uw werkelijke opbrengst kunt u alleen bijhouden door deze af te lezen op uw omvormer, hetzij op het display van de omvormer of via online portal.

Dit bericht werd geplaatst in nieuws en getagged met salderen, slimme meter, zonnepaneel, zonnepanelen op 20 juni 2017.
Bron: Telegraaf.nl

 

Beleidsverklaring 

Indien u beleidsverklaring wenst in te zien, kunt u een verzoek indienen via: sales@maru-systems.com  

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren